Reakce na situaci spojenou s povodněmi

V souvislosti s dopady, které mohou mít aktuálně probíhající povodně v České republice a Polsku na realizaci či udržitelnost projektů realizovaných v rámci programu Interreg Česko-Polsko, si dovolujeme informovat žadatele a příjemce, že ze strany implementační struktury Programu bude poskytnuta maximální vstřícnost při řešení problémů jak s udržitelností v případě poškození výstupů projektu povodní, tak s termíny realizace, pokud si realizace vyžádá prodloužení z důvodu nastalé situace.

V případě negativních dopadů povodní na realizované projekty či ukončené projekty v udržitelnosti proto příjemce podpory vyzýváme k využití možnosti řešit vzniklou situaci s kontrolory či Společným sekretariátem a dalšími institucemi Programu.

Co se týče možnosti financování odstraňování následků škod, není bohužel toto vzhledem k zaměření podporovaných priorit, ve kterých zbývají volné prostředky, v rámci Programu Interreg možné. Vlády obou zemí ovšem pracují na spuštění finanční pomoci osobám poškozeným povodní. Očekáváme, že budou k dispozici také prostředky z Fondu Solidarity, tedy finančního nástroje Evropské unie.

Do budoucna, v kontextu současné situace a také podporovaných aktivit dle programového dokumentu plánujeme vyhlásit výzvu ve specifickém cíli 1.2 (Životní prostředí) s důrazem na terénní, přírodě blízká opatření zachycující vodu v krajině. Tato výzva bude vyhlášena pravděpodobně v první polovině roku 2025.

Doufáme, že se všem příjemcům zasaženým povodněmi podaří co nejdříve zajistit v maximální míře návrat zpět k běžnému fungování a jsme připraveni pomoci s jakýmikoliv problémy, jež způsobily povodně projektům v rámci programu Interreg Česko-Polsko.